• Over ons
    • Fundament
    • Historie
    • Organisatiestructuur
    • Ons motto: het kind voorop!
  • SKRS 45 jaar
  • Locaties
  • Onze medewerkers
  • Oudercommissie
  • Kwaliteit
  • Toeslag aanvragen
  • Projecten
  • SKRS-app
  • Wens of klacht
  • Downloads
  • Contact
  • Kinderdagverblijf
  • Aanmelden
  • 6 locaties >>
    • 't Bikkeltje
    • 't Hoepeltje
    • 't Vliegertje
    • 't Schommeltje
    • 't Nestje
    • 't Kringetje
  • Opvangvormen
  • Openingstijden
  • Dagindeling
  • Beleid
  • Voorschoolse educatie (VE)
  • Kosten & toeslag
  • Info aanvragen >>
    • Informatiepakket
    • Gesprek & rondleiding
  • Peuteropvang
  • Aanmelden
  • 6 locaties >>
    • De Tamboerijn
    • De Trommel
    • De Triangel
    • Op Avontuur
    • De Koet
    • De Keerkring
  • Voorschoolse educatie (VE)
  • Openingstijden
  • Dagindeling
  • Beleid
  • Kosten & toeslag
  • Info aanvragen >>
    • Informatiepakket
    • Gesprek & rondleiding
  • Bso
  • Aanmelden
  • 7 locaties >>
    • Bso Nes
    • Bso Waldervaart
    • Bso De Buizenberg
    • Bso De Koet
    • Bso De Rank
    • Bso Op Avontuur
    • Bso Op Ontdekking
  • Opvangvormen
  • Openingstijden
  • Beleid
  • Kosten & toeslag
  • Info aanvragen >>
    • Informatiepakket
    • Gesprek & rondleiding
  • Een kindje op komst?
  • Tips kiezen kinderopvang

Gezonde pepernoten

Bij SKRS kijken we het hele jaar uit naar het sinterklaasfeest: liedjes zingen, gezellig samen zijn en natuurlijk pepernoten bakken! Ons motto is: Het kind voorop! Wij bieden kinderen een gezonde leefomgeving aan en gezonde voeding draagt hieraan. Daarom kiezen we ook voor gezonde pepernoten! Super lekker en leuk om samen te maken. Geheimpje: niemand zal het verschil proeven!

Recept 1: suikervrije pepernoten

Wat heb je nodig?

  • 250 gram volkorenmeel
  • 100 gram plantaardige boter
  • 75 gram oerzoet / palmsuiker / kokosbloesemsuiker
  • 1/4 theelepel stevia (20x geconcentreerd, of 1 tl van een normale concentratie)
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 biologisch eigeel
  • 3 eetlepels sojamelk
  • bakpapier

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar.
  3. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Voeg het eigeel en de sojamelk bij de boter en meng het geheel goed door elkaar.
  4. Doe het botermengsel en de droge ingrediënten bij elkaar en kneed het. Het wordt een plakkerig deeg. Zet het deeg een half uurtje afgedekt in de koelkast.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine bolletjes van het deeg en druk deze een klein beetje in op de bakplaat. Ga door tot de bakplaat vol is. Houd er wel rekening mee dat de pepernoten nog 'groeien', dus laat wat ruimte tussen de pepernoten.
  6. Zet de bakplaat 30 minuten in de oven.
  7. Even af laten koelen en dan ... smullen maar!

Dit is een recept uit het boek '51 suikervrije recepten voor sinterklaas, kerst en oudjaar'.

 

Recept 2: speltpepernoten zonder geraffineerde suikers

Wat heb je nodig (voor twee bakplaten)?

  • 250 gram speltmeel (volkorenmeel)
  • 100 gram zachte roomboter
  • 100 gram oerzoet / palmsuiker / kokosbloemsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • flinke snuf zeezout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel appelstroop zonder toegevoegd suiker (bijvoorbeeld peren-appelstroop van Zonnatura)
  • 1 ei
  • bakpapier

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de (hetelucht)oven voor op 160 graden.
  2. Doe alle ingrediënten in een kom en maak er een soepel deeg van. Is het wat droog? Voeg dan een eetlepel water of amandelmelk toe.
  3. Draai kleine balletjes van het deeg.
  4. Bak de pepernoten in 15 tot 17 minuten gaar.
  5. Laat ze afkoelen, zodat ze hard worden.

 

Recept 3: glutenvrije pepernoten

Wat heb je nodig (voor twee bakplaten)?

  • 250 g Amandelmeel
  • 100 g kokosolie (gesmolten) of zachte roomboter
  • 4 el amandelmelk
  • 100 g kokosbloesemsuiker of palmsuiker
  • ½ tl zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 4 tl koek- en speculaaskruiden
  • bakpapier

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  2. Meng alle ingrediënten in een kom en kneed er een soepel deeg van.
  3. Maak balletjes van het deeg met een doorsnede van ca. 1 cm.
  4. Verdeel de balletjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Duw er licht op met je duim en bak ze in ca. 25 min bruin en gaar
  5. Laat ze helemaal afkoelen. En proeven maar!

 

 

Stichting Kinderopvang Regio Schagen 

Lauriestraat 42, 1741 CK, Schagen
0224 298 363  |  info@skrs.nl


FacebookLinkedInInstagram

Over SKRS


  • Over ons
  • Medewerkers
  • Kwaliteit
  • App
  • Overeenkomst opzeggen?
  • SKRS Jaarverslagen
  • LRK-nummers
  • Reglementen
  • Privacy

Opvangmogelijkheden


  • Kinderdagverblijf
  • Peuteropvang
  • Buitenschoolse opvang
  • Kinderopvangtoeslag aanvragen
  • Wat kost opvang voor u?
  • Sfeerimpressie
  • Gesprek en rondleiding

Inloggen


  • Inloggen oudercommissie
  • Inloggen medewerkers

Contact en vragen

  • Adressen en locaties
  • Kaart met locaties
  • Werken bij SKRS
  • Stage lopen bij SKRS

 

 

Copyright 2025 - Stichting Kinderopvang Regio Schagen
Inloggen | Ziber Website | Design by TADA! vormgeving en fotografie