Lieke (3 jaar) fietst op haar driewieler. Ze stapt eraf en Jeroen (2,5 jaar) wil op de driewieler. Lieke wordt boos en begint hysterisch te krijsen.
Peuters kunnen erg bezitterig zijn. Ze willen hun speelgoed soms niet graag delen met andere kinderen. Je kunt je dan als ouder voor je kind schamen. Vooral bij bezoek met kinderen erbij. Een andere peuter hoeft maar naar het speelgoed te wijzen, of je eigen peuter begint hysterisch te krijsen. Of erger: zij duwt de ander van haar favoriete driewieler af. Dit gedrag komt veel voor bij peuters.
Wat je als ouder kunt doen, is beginnen met oefenen in leren samenspelen. De volgende tips kunnen helpen.
Bereid je kind voor
Als je weet dat er een ander kindje op bezoek komt, vertel dit dan aan je peuter. Zeg wie er komt spelen en wat je van je kind verwacht.
Kies samen speelgoed uit
Kies samen met je peuter met welk speelgoed het andere kindje mag spelen. Berg lievelingsspeelgoed liever even op als je verwacht dat het ’oorlog’ wordt.
De regels van het spel
Leg uit wat de bedoeling is, als het bezoek is gearriveerd. ”Kijk Liza, dit speelgoed heeft Jochem uitgezocht om samen mee te spelen.” Help de kinderen even op gang met hun spel.
Geef complimenten voor goed gedrag
Geef regelmatig een complimentje voor leuk samen spelen of delen. ”Wat zijn jullie leuk aan het spelen!” Of: ”Wat lief dat Liza op het fietsje mag. Jij krijgt van mij een dikke kus.”
Grijp in als het misgaat
Als er speelgoed wordt afgepakt of er wordt geduwd, grijp dan meteen in. Zeg wat niet mag en geef een alternatief. ”Jochem, niet afpakken. Daar was Liza mee aan het spelen. Geef de auto terug aan Liza. Jij kunt met deze auto spelen.” Geef meteen een complimentje als je kind doet wat je zegt. Gehoorzaamt Jochem niet, pak dan het speelgoed af. Geef het zelf aan Liza en zeg hoe lang zij ermee mag spelen. Negeer eventueel protest of een huilbui. En reageer hetzelfde als een ander kind het speelgoed van je peuter afpakt.
Apart nemen
Als je peuter een driftbui krijgt of gaat slaan, zet hem dan even apart op een plek bij je in de buurt. Leg uit wat de bedoeling is: ”Je mag Liza niet slaan. Nu moet je even hier bij mij komen zitten.” Een minuut stil zitten is meestal genoeg voor een peuter. Het gaat erom dat je peuter even uit de situatie wordt gehaald en weer kalmeert. Geef je kind een nieuwe kans om het weer te proberen wanneer de tijd om is. Help hem op gang en prijs goed gedrag zodra het zich voordoet.
Blijf wel realistisch. Verwacht niet meteen wonderen van deze aanpak. Samen spelen en delen is vooral veel oefenen voor een peuter.
Wil je meer informatie over opvoedonderwerpen, zie www.positiefopvoeden.nl. Voor persoonlijk advies van Positief Opvoeden, Triple P kun je terecht bij het Opvoedspreekuur van het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) in je gemeente, zie voor adressen www.cjgnhn.nl. Ook dit advies is vrijblijvend en gratis. Voor het maken van een afspraak kun je bellen met het CJG of het GGD Hollands Noorden via 088-0100 555.
Dit bericht is afkomstig van GGD Hollands Noorden.