De reis van Mascha naar hiv-kinderen maakt diepe indruk: ’Waar maken wij ons druk om?’

12-11-2022

Gepubliceerd in het Noordhollands Dagblad Regio Schagen, geschreven door Clare Brouwer. Foto gemaakt door Mariska van den Brink, MRSK Visuals

za. 12 november 2022

 

„We hebben allemaal heel veel gehuild. Je denkt, dit kan niet waar zijn. Als daar een meisje van dertien staat dat vertelt dat ze op haar achtste is verkracht door vrienden van haar broer... hiv-positief is verklaard, daarna zelfmoord wilde plegen. Maar niet wist hoe...”

Mascha de Wit (41) is moeder van vier jonge kinderen en directeur van de SKRS Kinderopvang in Schagen waar ze dagelijks de zorg draagt voor honderden kinderen uit Schagen. Eind oktober bezocht ze in Namibië verschillende projecten van stichting Orange Babies. Een reis met grote impact: „Armoede ken ik, maar armoede heeft consequenties die alles verpesten. En tegelijkertijd zie je een meisje dat daar staat en zo krachtig is. Dat nog lacht, hoe is het mogelijk? Over welke problemen maken wij ons hier in Nederland druk? Dat doet dan pijn. Wij gaan een paar dagen later weer lekker naar huis. Zij zit daar nog steeds.”

Samen met haar man Perry heeft Mascha vier kinderen tussen de drie en elf jaar. Als klein meisje wist ze al dat ze later ’iets wilde worden met kinderen’. Op haar achttiende gaat ze naar Leiden om pedagogische wetenschappen te studeren: „Toen ik naar Leiden verhuisde dacht ik: nu gaat het leven beginnen. Maar elke week op donderdag dacht ik: mag ik alsjeblieft terug naar Schagen?” Na haar studie gaat ze als leidinggevende aan de slag in de kinderopvang in Schagen. In juli 2016 wordt ze directeur van de SKRS.

Groot gezin

Ons gesprek vindt plaats in café Piet Pann. ’Beter dan op kantoor, dan worden we niet gestoord’, appt ze. Mascha is nog maar een paar dagen terug van haar reis naar Namibië om projecten van Orange Babies te bezoeken. De reis stond al een tijdje op haar lijstje. Haar schoonzusje is al jaren actief voor Orange Babies: „Ga eens mee, zei ze. Je houdt van kinderen, je wilt altijd iets voor kinderen betekenen. Je hebt zelf een groot gezin, moet je eens gaan doen. En ik dacht elke keer, ik heb het druk genoeg. Totdat mijn vader ging. Hij kwam terug en zei: Mascha, hier ga je op een andere manier naar kinderen kijken en eigenlijk naar de hele wereld.”

En dat triggert Mascha. In 2021 organiseert ze samen met vriendin Inge een veiling om geld op te halen voor Orange Babies. Samen willen ze naar Namibië om te kijken waar de donaties terechtkomen. Die reis wordt afgelast door corona. Dit jaar krijgt ze opnieuw een kans, maar Inge is dan op wereldreis en kan niet mee: „Ik dacht: ik ga echt niet alleen. Maar Perry en mijn vader zeiden: dat kan je makkelijk. Ga gewoon heen, dat wordt een ervaring. Misschien wel juist alleen…”

Aids

Vergezeld door een groep andere donateurs vertrekt ze. Met Zuid-Afrika en Zambia zijn dit de drie landen waar Orange Babies actief is om aids bij met name kinderen terug te dringen. Het gaat om preventie van hiv en als kinderen het hebben, helpen om hiv niet tot aids te laten komen. Daar moeten ze medicijnen voor gebruiken, twee keer per dag. Slik je deze medicijnen zorgvuldig dan kan je hiv terugdringen tot bijna niet-detecteerbaar in het bloed.

Orange Babies verzorgt die begeleiding en zorgt er zo voor dat heel veel kinderen die nu geboren worden uit een moeder die hiv-positief is, zelf hiv-negatief zijn. Mascha: „Veel kinderen zijn geboren na een verkrachting, relatief veel. Dan gaat het vaak om hele jonge moeders. Veel vaders zijn gewoon uit beeld. De moeders leven vaak samen met grootouders in zo’n hutje met nog zes of zeven andere kinderen, neefjes, nichtjes en kinderen die gewoon zijn komen aanwaaien. Als de moeder een beetje capabel is gaat ze overdag op zoek naar werk of eten. De gedachte is een beetje dat de opa’s en oma’s zorgen voor de kinderen. Maar door corona zijn heel wat opa’s en oma’s overleden. Veel meer dan bij ons. Er was daar helemaal geen zorg. Daardoor zijn er steeds meer oudere broers en zussen die voor de kinderen zijn gaan zorgen. Die brengen weer vrienden mee, die gaan aan de drank en die verkrachten de jonge kinderen. Het probleem is daarom steeds groter geworden. Er zijn geen opa’s en oma’s meer om de kinderen te beschermen. Ze zijn vogelvrij.”

Mascha bezoekt de projecten waar Orange Babies actief is zoals weeshuizen, scholen en ook een soort opvang. Daar krijgen kinderen ’life skills’, ze leren hoe ze zichzelf staande kunnen houden in deze wereld. Mascha: „De kinderen zelf kwamen aan ons vertellen wat het werk van Orange Babies inhield. We hebben allemaal heel veel gehuild. Je denkt, dit kan niet waar zijn als daar een meisje van dertien staat dat vertelt dat ze op haar achtste is verkracht door vrienden van haar broer. HIV-positief is verklaard, daarna zelfmoord wilde plegen, maar niet wist hoe. En dan bedenkt dat ze haar medicijnen dan maar niet meer slikt zodat ze vanzelf zal sterven. Dat soort verhalen. Ik dacht: dat dit bestaat…”

Luxe

Terug in Nederland vindt Mascha het lastig om de draad weer op te pakken: „We zaten in een wereld van armoede en zorg. En nu ben ik terug in alle luxe, alles is op orde. Mijn kinderen kunnen elke dag naar school. Mijn kinderen die geen smeerkaas op hun brood willen, maar vlokken. Ze hebben elke dag keuzes die ze kunnen maken. Vorige week stond ik nog bij een kind dat bedelde om een broodje.”

„Mijn kinderen probeer ik mee te geven dat wij het heel goed hebben. Ik heb ze filmpjes en foto’s laten zien. Maar alles delen gaat mij te ver. Isis, mijn oudste, gaat een spreekbeurt houden over Orange Babies en dat vind ik een mooie aanleiding om meer met haar te delen. Op reis heb ik bedacht dat ik hier meer mee wil. Juist omdat ik in de kinderopvang werk, heb ik de contacten en het netwerk van mensen die een groot hart hebben voor kinderen. Niet alleen privé, maar ook in hun werk. Ik wil meer mensen om me heen verzamelen die zich ook willen inzetten voor Orange Babies. Hoe precies, dat ga ik nog bedenken.”

 

Mascha te gast in Met de Deur Open

Aanstaande zondag 20 november is Mascha te gast in het radioprogramma ’Met de deur open’ om te vertellen over deze indrukwekkende reis. Tune in van 10:00 - 12:00 uur op Noordkop Centraal. 

Jannie Mazereeuw praat met Mascha over haar inzet voor Orange Babies, werk en inzet voor de sportclubs van haar kinderen. De muziek die tijdens het programma is te horen is de keuze van Mascha. 

Foto mascha OB - foto Mariska van den Brink, MRSK Visuals Foto mascha OB - foto Mariska van den Brink, MRSK Visuals