Nieuwe beslisboom (14-07)

15-07-2021

Op 8 juli heeft het RIVM de handreiking over neusverkouden kinderen en de handreiking voor bron- en contactonderzoek bij kinderen gewijzigd. Naar aanleiding hiervan is vandaag (14-07) de nieuwe beslisboom bekend gemaakt. 

 

De belangrijkste wijzigingen op een rij

- Het test- en thuisblijfbeleid is nu voor alle kinderen van 0 tot 12 jaar hetzelfde. Dit betekent dat kinderen van 4 tot 12 jaar nu ook naar de opvang mogen als zij alléén verkoudheidsklachten hebben (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn). 

- Moet een kind thuis blijven omdat een huisgenoot of nauw contact corona heeft? Dan gelden er uitzonderingen voor kinderen die als immuun worden beschouwd. Deze uitzonderingen gelden alleen als het kind binnen de afgelopen 6 maanden corona heeft gehad.

- Ook voor medewerkers die als immuun worden beschouwd gelden uitzonderingen op de regels wanneer zij thuis moeten blijven of wanneer geadviseerd wordt om te testen.

- Gaat u naar het buitenland? Naar welk land? Wanneer? Met een tussenstop? Op https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl ziet u in een paar stappen of u en uw kind(eren) na terugkomst in quarantaine moeten. 

 

Wanneer wordt iemand als immuun beschouwd? 

Bij het bron- en contactonderzoek beschouwt het RIVM iemand als immuun voor corona als hij of zij:

- 14 dagen of langer geleden een vaccinatieserie heeft afgerond OF

- 14 dagen of langer geleden één vaccinatie heeft gekregen na een corona-infectie OF

- Corona heeft doorgemaakt minder dan 6 maanden geleden.

Dit geldt voor het bron- en contactonderzoek voorlopig ook voor mensen met een afweerstoornis, totdat er specifiekere adviezen komen voor categorieën patiënten bij wie vaccinatie onvoldoende blijkt te beschermen. 

 

De recentste versie van de beslisboom kan je hier (https://www.skrs.nl/tp-165-2/actueel) vinden.

Beslisboom 14-07 Beslisboom 14-07