8+’ers van bso Waldervaart in de politiecel - 1/2
In de drukke decembermaand van ‘krijgen’, vonden de kinderen en de leiding van de 8+-groep het een leuk idee om ook aandacht te schenken aan ‘geven’. Aan wie en wat we zouden geven mochten de kinderen zelf beslissen. Het ‘wat’ werd snel besloten, dat werden zelfgebakken kerstkoekjes. Aan ‘wie’ zorgde ook voor weinig discussie. De kinderen zijn namelijk nog steeds vol van het bezoek van wijkagent Hol aan de 8+-groep enkele weken geleden, dus de keuze viel op de politie. Als bedankje voor al het goede werk dat de politie voor ons allemaal doet. De kinderen beseften wel dat ze niet mee zouden mogen om de koekjes af te geven, het politiebureau is geen plek voor kinderen. Maar dit mocht de pret niet drukken, iedereen deed enthousiast mee met alle voorbereidingen! Pedagogisch medewerkster Maureen doet verslag.
> Bekijk ook de foto’s (http://www.skrs.nl/ph-165-3-12265/foto/bezoek_aan_het_politiebureau_19_december_2012.html?page=1)!
Op dinsdag 19 december was het zover, de dag van het ‘geven’. En er was goed nieuws voor de kinderen. Agent Hol heeft laten weten dat hij een grote uitzondering zou maken: de kinderen mochten mee met om de koekjes af te geven aan de balie! De kinderen denken niet dat we agent Hol te zien krijgen. ‘Nee hoor,’ zegt Shanice (10), ‘Agent Hol is een hartstikke drukke agent!’
Om 16.00 arriveren we met dertien enthousiaste kinderen bij het politiebureau. Een mevrouw achter de balie pakt snel de telefoon en we horen haar zeggen: ‘Er staan hier allemaal kinderen?’ Oh oh, gaat dit wel goed aflopen? Net als we de koekjes aan de mevrouw af willen geven, gaat er een deur open en wie staat daar? Agent Hol! De kinderen vallen meteen stil. ‘Dag,’ zegt agent Hol, ’jullie ken ik allemaal wel, komen jullie even mee het politiebureau in?’ Met grote ogen kijken de kinderen naar elkaar en naar agent Hol, dit was toch niet afgesproken? ‘Kom maar,’ zegt agent Hol, ’ik doe de deur wel open.’ Vol enthousiasme lopen de kinderen via een speciale deur het politiebureau in.
Beleefd
Het is prachtig om te zien hoe vertrouwd de kinderen inmiddels zijn met agent Hol. Ze willen allemaal zo dicht mogelijk bij agent Hol staan en van de eerste stilte van verbazing is weinig meer over, ze vragen agent Hol meteen de oren van het hoofd! Toch blijven ze zich keurig gedragen met veel respect voor agent Hol. De kinderen zijn beleefd, praten rustig en volgen agent Hol blindelings door het grote politiebureau. Een groep kinderen om zeer trots op te zijn!
Agent Hol neemt ons mee naar de echte grote politievergaderkamer en iedereen mag plaatsnemen aan een hele grote tafel. De kinderen kijken hun ogen uit en nemen alles in zich op. ‘Agent Hol,’ vraagt Macha (10),’ is dat een digibord? Dat hebben wij ook op school.’ Agent Hol legt ons uit dat dat inderdaad een soort politiedigibord is. Agent Hol loopt de grote tafel langs en geeft alle kinderen een hand. Hij geeft elk kind even persoonlijke aandacht en de kinderen genieten hier zichtbaar van.
Wanneer krijg je een bekeuring?
Voor ons liggen een briefje en een heuse politiepen. Gelukkig herkent niemand het witte briefje, want het blijkt een echte bekeuring te zijn! Even houdt iedereen zijn adem in, maar gelukkig, de bekeuring is nog niet ingevuld! Agent Hol begint te vertellen wanneer je een bekeuring kunt krijgen. Kun je bijvoorbeeld een bekeuring krijgen als je overdag met kapotte lampjes rondfietst? Nee, dat niet. En ’s avonds in het donker? Dan zeker, daar zijn alle kinderen van overtuigd. Dit klopt.
Dan legt agent Hol de kinderen een dilemma voor: ‘Vinden jullie dat de politie meteen een bekeuring moet geven voor het fietsen zonder verlichting of eerst een waarschuwing?’ De meningen zijn wat verdeeld. Sommige kinderen kiezen voor de waarschuwing. ‘Helpt een waarschuwing altijd?’ vraagt agent Hol. Tja, dat is een gewetensvraag, want de kinderen weten uit eigen ervaring dat een waarschuwing niet altijd effect heeft. Agent Hol legt uit dat goede fietsverlichting heel erg belangrijk is voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van mensen om je heen en dat er daarom meteen een bekeuring wordt gegeven. Dit begrijpen de kinderen.
Bekeuringen uitschrijven
Vervolgens leert agent Hol de kinderen hoe je een echte bekeuring uitschrijft! De kinderen vullen de datum in en ze leren wat een verbalisantnummer is: dat is het nummer van de agent die de bekeuring uitschrijft. Dan vullen de kinderen nog de stad en de gemeente in en vervolgens mogen de kinderen zelf bedenken waar ze een bekeuring voor krijgen. ‘Eerlijk zijn tegenover jezelf,’ zegt agent Hol. Vince (8) geeft zichzelf een bekeuring voor het niet uitsteken van zijn vinger op de fiets. Dan nog de voornaam en de achternaam invullen en als laatste mogen de kinderen de hoogte van de bekeuring zelf bepalen. Sienne (10) vindt een bekeuring van 40 euro hoog genoeg, Vince houdt het op 60 euro, Shardy (8) is al veel strenger voor zichzelf met een bedrag van 666 euro en Henny (8) spant de kroon met een bekeuring van 10.000 euro!
Agent Hol besluit bij Shardy voor te doen hoe een gesprek tussen een agent en een overtreder in het echt verloopt. Hij pakt haar bekeuring en zegt: ’Zo, ik zie dat u een hoge bekeuring heeft en waarvoor dan wel?’ En nog voor Shardy een antwoord kan verzinnen, roept agent Hol: ’Smoesjes!’ Shardy probeert het nog een keer en weer onderbreekt agent Hol haar en roept: ‘Smoesjes!’ Dit zorgt voor grote hilariteit bij ons allemaal.
Zijn agenten perfecte mensen?
Agent Hol vraagt de kinderen vervolgens of ze denken dat de politie zelf ook wel eens een bekeuring krijgt. Hmm, daar moeten de kinderen even over nadenken. ‘Zijn agenten ook wel eens ondeugend?’ vraagt agent Hol. Daar moeten de kinderen om lachen en gezamenlijk antwoorden ze: ‘Ja!’ ‘Zijn agenten perfecte mensen?’ Hier wordt door de kinderen wisselend op geantwoord. ‘Bestaan perfecte mensen eigenlijk?’ vraagt agent Hol. En weer moeten de kinderen even nadenken. Ze worden het eens: perfecte mensen bestaan niet, dus ook agenten zijn niet perfect. ‘Moeten agenten altijd het goede voorbeeld geven?’ Instemmend knikken de kinderen. En moeten agenten een bekeuring krijgen als ze een fout maken, omdat juist zij weten hoe het hoort? Nu antwoorden de kinderen verrassend streng: er wordt hard ‘ja’ geroepen. ‘Echt wel!’ zegt Macha (10). ‘En moeten agenten een hogere bekeuring krijgen dan burgers?’ Opnieuw klinkt er een streng ‘ja!’ De kinderen blijken hetzelfde antwoord te geven als de wetgeving in Nederland. Agent Hol legt uit dat als een agent in zijn politieauto bijvoorbeeld te hard rijdt zonder goede reden, hij een bekeuring krijgt die wordt verhoogd met een derde van dat bedrag.
Nepgeldbriefjes?
Dan wordt onze Jeremy (8) opgehaald door zijn moeder. Hij geeft zijn cadeautje aan agent Hol. Even denkt agent Hol dat hij gewoon een zakje krijgt met lekkere zelfgebakken koekjes, maar dan valt zijn oog op nepgeldbriefjes die Jeremy in het zakje heeft gestopt. Dit blijkt een goede grap van Jeremy te zijn en agent Hol kan er hard om lachen. Agent Hol heeft ons vorige keer een verhaal verteld over omkoping. Een agent mag nooit een cadeau van waarde aannemen. Een collega van agent Hol kreeg ooit een sigaartje en dacht: ach, een sigaartje, dat kan wel. Thuisgekomen bleek er echter 200 euro omheen gerold te zijn! Dit verhaal heeft Jeremy goed onthouden en hij heeft er zijn eigen grapje van gemaakt! ‘Nou,’ zegt Shardy, ‘nu kunt u hem wel in de cel zetten!’ Maar Jeremy mag na een hand geven gelukkig gewoon lekker naar huis!
Maureen brengt Jeremy snel naar zijn moeder en als ze terugkomt blijkt agent Hol een apart verhaal te hebben verteld. Macha (10) mag het aan haar navertellen. ‘Nou,’ zegt Macha, ’Agent Hol reed ooit met een collega achter een meneer die heel erg begon te slingeren met zijn auto. Agent Hol en zijn collega vermoedden dat de man te veel alcohol had gedronken en lieten hem een blaastest doen. De man kwam trillend en schuddend de auto uit, maar hij bleek geen alcohol gedronken te hebben. De man bleek de oorlog te hebben meegemaakt en hij was zo geschrokken van de politieauto dat hij daarom zo was gaan slingeren.’ Dit is een grappig en verdrietig verhaal ineen. (Maureen vermoedt overigens dat agent Hol op een hele grappige manier de man heeft nagedaan of heel beeldend heeft verteld, want de rest van de week werd dit verhaal op de bso naverteld door onder andere Vince en Shardy met veel rare arm- en gezichtsbewegingen, erg grappig om te zien!)
Berichten uit de meldkamer
Dan besluit agent Hol de portofoon aan te zetten, net als bij het bezoek op de 8+-groep. Meteen zijn de kinderen muisstil en luisteren ze aandachtig naar de echte berichten die vanuit de meldkamer in Alkmaar komen. Al snel komt er een melding binnen, een ‘artikeltje 8’. De kinderen leren inmiddels echte politietaal! Agent Hol legt uit dat een artikeltje 8 een bestuurder is die met te veel alcohol op rijdt. Er volgt een heuse achtervolging en er worden meerdere politieauto’s ingezet om de bestuurder te omsingelen. De kinderen zitten bijna in de portofoon, zo spannend is het! Al snel lukt het de agenten om de man tot stilstand te krijgen en te arresteren. Een zucht van opluchting gaat door de groep.
Lees verder:
8+’ers van bso Waldervaart in de politiecel - 2/2 (http://www.skrs.nl/nw-165-7-3439519/nieuws/8ers_van_bso_waldervaart_in_de_politiecel_22.html)