Levend stratego en naar Schiphol met bso Waldervaart!

Van maandag 27 februari tot en met vrijdag 2 maart waren de basisscholen gesloten en kwamen veel bso’ers gezellig hele dagen op de bso. Wat deden de kinderen van groep 3 en 4 van bso Waldervaart, oftewel de acht- tot dertienjarigen? Pedagogisch werker Pablo doet verslag!

Maandag 27 februari: levend stratego in Groet 
Maandag was een geweldige dag. Om half tien was iedereen binnen en zijn we onder genot van een glaasje limonade het programma gaan doornemen. Het plan was om vandaag naar Groet te gaan. Daar hebben ze een mooie klimduin, een prachtig bos en een mooie vallei. Mooie gelegenheid om heen te gaan!

Het plan was om daar het spel ’levend stratego’ te gaan spelen. Zo gezegd zo gedaan. Op de bso werden eerst twee teams gemaakt. De jongens tegen de meiden. Hier begon de strijd al. De jongens hadden een grote mond en de meisjes zouden geen kans maken. Allebei de teams kregen een wit laken en daar konden ze hun eigen strijdvlag van maken.

De meiden : De wraak van de smileys
De jongens : De dragons

Allebei de teams maakten een prachtige vlag. Vlug daarna hebben we een lunchpakketje gemaakt en vertrokken we snel naar het bos.

Aangekomen bij de klimduin zijn we eerst een half uurtje op de klimduin geweest. Lekker rennen en liggen in het zachte zand. Daarna zijn we gaan lunchen. Onder de lunch wilden de jongens weer even duidelijk maken dat ze de meiden zouden verslaan. ’Dat zullen we nog wel eens zien’, riepen de meiden.

Toen we de lunch op hadden, begonnen we met het spel. De vlaggen gingen mee het bos in en het gebied werd verkend. Daarna werden de regels uitgelegd en zo konden we starten met levend stratego.

Na twee potjes stond het 2-0 voor de meiden. De jongens hadden opeens niet meer zo’n grote mond. Hier moest wat aan gedaan worden, en onder leiding van Pablo werd er een nieuw tactisch plan bedacht. Dit resulteerde in twee potjes winst voor de jongens. Bij een 2-2 stand werd er besloten om te stoppen. Eerlijk gelijkspel en iedereen blij.

Ondertussen hebben we ook nog even een dropveterwedstrijdje gedaan. En na het levend stratego hebben we nog heerlijk in de vallei gespeeld. Hut bouwen, survival van de berg, lekker hangen in het zand en rollenbollen van de berg. Kortom, iedereen was blij en enthousiast.

Rond drie uur besloten we om naar het strand te gaan. Nog even een frisse neus halen en dan weer terug naar de bso. Bij terugkomst besloten we om een film op te zetten. Iedereen heeft rode wangen en is erg moe. Wat een heerlijke dag!

Dinsdag 28 februari: 8+’ers naar De Kroft
Groep 3, met de acht- tot tienjarigen, gaat vandaag naar De Kroft. Hier zullen we verschillende activiteiten doen:
- Slingers maken
- Vogelhuisje maken
- Pinda’s rijgen

Maar omdat we op visite mogen moet er eerst een taart gebakken worden. Nieuweling Jeffrey, Mitchell en nog een aantal kinderen hebben twee heerlijke boterkoeken gebakken voor de mensen bij De Kroft.

Om half twee gingen we samen met pedagogisch werkster Chloë en de kinderen naar De Kroft. Aangekomen werden we eerst aan iedereen voorgesteld en kregen we een rondleiding. ’Toch best wel een beetje vreemd zijn die mensen’, werd gezegd, maar gelukkig was het niet eng. Daarna werd de groep in tweeën verdeeld. De ene groep ging vogelhuisjes maken en de andere groep ging slingers maken.

Iedereen was druk bezig en iedereen had het erg naar zijn zin. Na een uurtje was het tijd voor limonade. Natuurlijk werd de boterkoek geserveerd. De mensen daar vonden hem heerlijk! Ook de kinderen kregen natuurlijk een stukje. Na de pauze werd er gewisseld. Om vier uur had iedereen een prachtig vogelhuisje gemaakt.

Terug op de bso werden de huisjes meteen beschilderd. Ook hadden we verschillende vetbolletjes gekocht die de kinderen aan het huisje konden plakken. Aan het eind van de dag was iedereen moe en voldaan. Het was weer een leuke dag op de 8+-groep!

Dinsdag 28 februari: 10+’ers naar Den Helder
Dinsdag was het Marinedag met de 10+’ers! Met twee SKRS-busjes vol zijn we naar Den Helder gereden. Vanuit de busjes konden we de marinehaven en de boten goed bekijken. De weg was afgesloten, dus het laatste stukje moesten we lopen, maar dat mocht de pret niet drukken!

Aangekomen in het marinemuseum kregen we eerst een lesje scheepsknopen. Dit werd gegeven door oud-marinemannen. Leuk hoor, zo’n scheepsmatje, maar toch ook best moeilijk! Robin kreeg het goed voor elkaar en de rest gaf ook niet op. Een leuk begin van deze dag!

Nadat we een uurtje hadden geknoopt, hielden we het voor gezien. We hebben lekker onze meegebrachte lunch opgegeten op ‘hele chillen stoelen’. Het smaakte goed na een intensieve ochtend.

Op naar het volgende onderdeel: de speurtocht! We kregen allemaal een boekje en een potlood. In het boekje konden we aan de hand van vragen een Marinemissie kraken. Door het hele museum konden we de antwoorden vinden. Maar ook de voorkennis van Viktor en Loek kwam goed van pas. Uiteindelijk lukte het iedereen alle vragen te beantwoorden.

Met de code die erbij hoorde, konden we een schatkist openen! Daarin zaten allemaal rode en groene brillen. Op de achterkant van ons boekje zagen wij met die brillen naar welke boot we mochten gaan.

Natuurlijk gingen we erheen, en naar de mijnenjager en naar de onderzeeboot. Ja ja, een echte! En alle knopjes zaten er nog in, dus daar speelden we lekker mee. De stoel van de kapitein zat trouwens ook héél lekker!

Na het bezoek aan de boten was het tijd om te gaan. We hebben een heel gezellige dag gehad!

Woensdag 29 februari: Zone Parc en bowlen
Zoals altijd waren op woensdag groep 3 en 4 samengevoegd. En met maar vijf kinderen hadden we alle ruimte!

’s Ochtends zijn we lekker op de bso gebleven. De Zone Parc-schuur met alle speelattributen ging open en gezellig met z’n allen hebben we hockey gespeeld en stelten gelopen. Tussendoor hebben we ook nog koek gebakken, Mitchell wat was die lekker! Ook hebben we overlegd wat we ’s middags zouden gaan doen en er werd besloten te gaan bowlen.

Na de lunch zijn we richting de bowlingbaan gegaan. ‘Wij willen zonder hekjes, hekjes zijn voor kleine kinderen.’ Dat viel toch wel tegen, dus toch maar wel hekjes. Behalve voor Rudi, die ging dapper zonder door. We waren behoorlijk aan elkaar gewaagd. Vince werd de winnaar van het eerste potje en Rudi van het tweede. Goed gedaan jongens! Terug op de bso was het laat in de middag en (bijna) tijd om naar huis te gaan.

Donderdag 1 maart: Bso Circusdag!
Clowns, tijgers, dansers en mimespelers nemen de bso over! Wat gaat er vandaag toch gebeuren? Om half tien verzamelen groep 3 en groep 4, alle acht- tot dertienjarigen, zich in de gymzaal.

Over ijs lopen en je hoofd stoten tegen een boom of door het riool kruipen, wij kunnen heel goed doen ‘alsof’. En we raken gelijk in de stemming om zelf aan de slag te gaan! Vandaag maken we met elkaar een circusvoorstelling.

Eerst bedenken wat er in een circus allemaal te zien is, maken we groepjes en gaan we zelfstandig aan de slag. En wat een talent hebben we in huis op de bso! Enge tijgers en grappige clowns, binnen no time zitten de acts goed in elkaar. Iedereen oefent hard voor vanmiddag!

Na de lunch is het tijd om de circuspiste te maken. We versieren de gymzaal mooi, het lijkt net echt! Ook moet er natuurlijk geschminkt worden om goed in je rol te komen. En de grote meiden gaan strak in de make-up!

Om drie uur komen groep 1 en 2 naar onze voorstelling kijken. Volgens mij vinden ze het best spannend en vooral ook heel leuk! Met open mond kijken ze naar onze bso-circusvoorstelling! Het is een groot succes! Complimenten aan de artiesten!

Vrijdag 2 maart: naar Schiphol
De laatste dag van de vakantie is alweer aangebroken. Maar zeker niet de minste! Lunchpakketjes worden weer klaargemaakt en op naar het station. Vandaag gaan wij namelijk met de trein naar luchthaven Schiphol! Best spannend want de meeste kinderen gaan bijna nooit met de trein.

De reis verloopt vlot. Leuk, zo’n lang hoofd in het raam als je door de tunnel rijdt. Op Sloterdijk stappen we over, wat is dat een groot station! Na ruim een uur komen we aan op onze bestemming.

Wauw! Wat mooi! Wat groot! We zijn in de grote hal van Schiphol. Het is al twaalf uur geweest, dus eerst maar lekker ons broodje eten en kijken naar wat er voorbij komt.

Dan lopen we de hallen door. Vertrekhal, aankomsthal, we bekijken de borden. Nog best lastig om hier de weg te vinden. Dan gaan we op zoek naar het Panoramaterras. Lekker buiten vliegtuigen kijken, die staan heel dichtbij. We kunnen hier ook in een echt vliegtuig! Helaas blijft die aan de grond.

Als we uit zijn gekeken begint de speurtocht. Weer lopen we heel Schiphol door, op zoek naar het vliegtuig naar London en de wc. Alles wordt door de kids gevonden.

Hierna is het tijd om te gaan. De trein weer in. Bah, vertraging op Sloterdijk, dan nog maar even buiten spelen. Het laatste stukje met de trein en weer lekker naar de bso. Een top dag!