Van pagina naar podium: prentenboek van het jaar komt tot leven in kindervoorstelling

22-01-2024

Schagen, 22 januari 2024Met creatieve twist op De Nationale Voorleesdagen brengen we, in samenwerking met lokale theatermakers Straalman en Vriesman, het Prentenboek van het Jaar 2024 tot leven in een speciaal ontwikkelde kindervoorstelling voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Vanochtend is de voorstelling op peuteropvang Op Avontuur (Kolhorn) en peuteropvang De Koet (Dirkshorn) in première gegaan.

 

Elk jaar sluiten we aan bij De Nationale Voorleesdagen die plaatsvinden eind januari, een initiatief dat zich richt op het bevorderen van lees- en luisterplezier onder kinderen. “We zagen de kans om culturele educatie en het stimuleren van leesvaardigheid te verbinden in een kindertheatervoorstelling.” Vertelt Mascha de Wit, directeur – bestuurder van SKRS Kinderopvang.

 

”De afgelopen jaren hebben kinderen beperkte toegang gehad tot culturele activiteiten vanwege de beperkingen door corona. Door culturele educatie aan te bieden, ontwikkelen kinderen hun creatieve talenten maar ook de vaardigheden om kunst en cultuur te gebruiken als krachtig expressie- en communicatiemiddel. Dat heeft deze doelgroep gemist tijdens corona. Om die reden hebben we lokale theatermakers Straalman en Vriesman theater gevraagd om een op maat gemaakte kindertheatervoorstelling te creëren gebaseerd op het Prentenboek van het Jaar 2024: ‘Help! Een Verrassing!’. Dit prentenboek staat centraal tijdens de voorleesdagen. Het verhaal gaat over vriendschap, verwachtingen en verrassingen, waarin het vosje August wordt verrast door zijn vriendin Suus. In de voorstelling maken kinderen kennis met de personages en lessen uit het prentenboek en wordt op een creatieve manier gestimuleerd hoe leuk lezen is”. 

 

Ongeveer 30 kinderen van peuteropvang De Koet en de kleuterklas van basisschool De Meerkoet hebben vanochtend genoten van de voorstelling in de gymzaal van school. Met na de voorstelling nog een mini krentenbolletje gesponsord door Stam de Kruidenier. Het was een leuke ochtend!

 

Nog tot en met vrijdag 26 januari is de kindervoorstelling te zien zijn op al onze kinderdagverblijf- en peuteropvang locaties in Schagen, Dirkshorn en Kolhorn. Kleuterklassen van de inpandige basisscholen zijn ook uitgenodigd om te komen kijken naar de voorstelling.

 

We wensen alle kinderen veel plezier bij de voorstelling!

IMG-20240122-WA0010 IMG-20240122-WA0010