Hoera, kinderopvang in 2017 nóg goedkoper!

Alle ouders, vooral de midden- en hoge-inkomensgroepen, gaan vanaf 2017 minder betalen voor kinderopvang. Per jaar kunnen ouders er 100 tot 1000 euro op vooruit gaan.

De regering stelt vanaf 2017 bijna 200 miljoen euro extra beschikbaar voor kinderopvangtoeslag. Eerder was al 100 miljoen euro extra toegezegd voor 2017, maar er blijkt nog meer financiële ruimte.

Indexering uurtarieven

Behalve extra kinderopvangtoeslag, worden ook de maximaal te vergoeden uurprijzen in 2017 met 2,5 procent verhoogd. Dit betekent dat ouders over een groter deel van het uurtarief vergoeding ontvangen (indien het uurtarief hoger is dan het maximaal te vergoeden bedrag). Dit is een goedmakertje voor 2012, toen er niet geïndexeerd werd. Met de standaard indexatie voor 2017 erbij opgeteld komt de indexatie voor 2017 uit op een stijging van 4,2 procent.

Behalve dit besluit wil minister Asscher de regeling voor werkloze ouders een jaar voortzetten. Dat houdt in dat ouders na ontslag nog zes maanden lang recht houden op kinderopvangtoeslag.

Meer vrouwen aan het werk

De extra investering moet ertoe gaan leiden dat er meer vrouwen aan het werk gaan. Dat is de reden dat er juist geïnvesteerd wordt in de midden- en hoge inkomens. Voor ouders met lage inkomens wordt kinderopvang al grotendeels vergoed.