Prinsjesdag: meer voor kinderopvang

Het kabinet heeft op Prinsjesdag de plannen voor 2016 gepresenteerd. Goed nieuws: er komt 290 miljoen euro bij voor kinderopvangtoeslag en 60 miljoen voor voorschoolse voorzieningen.

Alle ouders met kinderopvangtoeslag ontvangen in 2016 meer toeslag. Voor zowel het ’eerste kind’ (het kind dat de meeste uren opvang afneemt) als elk ’tweede kind’ wordt het percentage toeslag verhoogd met 5,8 procent. De hoogste percentages worden hiermee 93 procent voor het eerste kind en 94 procent voor elk tweede kind.

Een voorbeeld

Voor ouders met een verzamelinkomen van anderhalf keer modaal en twee kinderen die drie dagen per week naar de buitenschoolse opvang gaan, dalen de kosten van kinderopvang met 56 euro per maand. Als diezelfde ouders twee kinderen hebben die drie dagen naar het kinderdagverblijf gaan, dan dalen de kosten van kinderopvang met 108 euro per maand.

Voorschoolse voorzieningen

Het kabinet wil de komende jaren 60 miljoen euro extra besteden aan voorschoolse voorzieningen. Dit betreft twee dagdelen opvang voor alle peuters. Dit budget wordt ter beschikking gesteld aan gemeenten. Hiermee kunnen de gemeenten een aanbod verzorgen voor de 15 procent van de kleuters die geen gebruikmaken van een voorschoolse voorziening.

Meer lastenverlichting

Naast de verhoging van de toeslag profiteren werkende ouders in 2016 van meer kabinetsplannen. Zo worden onder andere de belastingtarieven verlaagd en wordt het vaderschapsverlof verlengd van twee naar vijf dagen.