Belastingdienst: beschikkingen kinderopvangtoeslag voortaan alleen digitaal

Dinsdag 13 oktober is de Wet Elektronisch Berichtenverkeer Belastingdienst aangenomen in de Eerste Kamer. Op basis van deze wet zal het berichtenverkeer van de Belastingdienst naar burgers en organisaties stapsgewijs wijzigen. Het doel van de wet is om het berichtenverkeer van de Belastingdienst zoveel mogelijk digitaal te laten verlopen.

Als ouder kunt u via Mijn toeslagen al langere tijd zaken zelf digitaal aanvragen en/of wijzigen. Daar verandert niets aan. Wel is het zo dat u niet meer per post uw voorschotbeschikking en definitieve berekening krijgt. De voorschotbeschikking kinderopvangtoeslag (waarop u kunt zien hoeveel u vooralsnog aan kinderopvangtoeslag ontvangt) voor 2016 verschijnt al digitaal. U ontvangt uw voorschotbeschikking via de Berichtenbox van MijnOverheid en in Mijn toeslagen. Door in te loggen met DigiD kunt u de voorschotbeschikking inzien en zaken via Mijn toeslagen aanvragen en/of wijzigen.

Brancheorganisatie Kinderopvang heeft bij de Belastingdienst wel haar zorgen geuit over het bereik van ouders die niet digitaal vaardig zijn. De Belastingdienst heeft toegezegd dit punt mee te nemen.

Gefaseerde verdere digitalisering
De Belastingdienst werkt in stappen naar verdere digitale communicatie. Voor iedere stroom die overgaat naar volledig digitaal hanteert de Belastingdienst een gewenningsperiode van twee jaar. In deze periode worden berichten zowel op papier als digitaal in de Berichtenbox op MijnOverheid bezorgd.

Meer informatie?
Kijk dan op www.belastingdienst.nl/digitalepost (http://www.belastingdienst.nl/digitalepost) of bel 0800 - 235 83 52.

Bron: Brancheorganisatie Kinderopvang