Primeur in de kop van Noord-Holland: SKRS voorzien van Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang!

De kinderdagverblijven ’t Bikkeltje, ’t Hoepeltje, ’t Vliegertje en ’t Schommeltje en de peuteropvang van SKRS zijn bekroond met het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang. SKRS is de eerste kinderopvangorganisatie in de kop van Noord-Holland met dit kwaliteitsmerk.

Het kwaliteitsmerk toont aan dat deze locaties zich structureel inzetten om natuurbeleving en ’groen’ buiten spelen een stevige plek te geven in de kinderopvang. Belangrijk criterium voor het behalen van het kwaliteitsmerk is dat alle kinderen elke dag naar buiten gaan en dat ze spelenderwijs leren omgaan met de natuur. Dit gebeurt bijvoorbeeld door bezig te zijn met seizoenen en met zaaien en oogsten.

De nul- tot vierjarigen van SKRS zijn hier volop mee bezig: elk locatie heeft een eigen moestuin. De kinderen planten groente- en kruidenzaadjes, geven ze water, oogsten en eten van hun zelfgekweekte sla, radijs, bieslook en basilicum.

Ook is er sprake van een buitenruimte die uitnodigt om de natuur te ontdekken en beleven. De kinderen kunnen bijvoorbeeld spelen met zand en water, op keien stappen, en voelen aan gras, hout en prut. Ook is op alle kinderdagverblijven en in de peuteropvang de natuur verankerd in het pedagogisch beleid.

Spelenderwijs de natuur ontdekken
Het kwaliteitsmerk is uitgereikt door Stichting Groen Cement. Deze stichting heeft aan de hand van een checklist (http://www.groencement.nl/kenmerken-gko) geïnspecteerd of de locaties in aanmerking komen voor het kwaliteitsmerk. En, best uitzonderlijk: de kinderdagverblijven en de peuteropvang van SKRS voldoen aan álle kenmerken.

Stichting Groen Cement is ontstaan vanuit het besef dat steeds minder kinderen regelmatig buiten spelen in de vrije natuur. En dat terwijl dit heel belangrijk is voor hun welzijn en fysieke en sociaal-emotionele ontwikkeling. Groen Cement vindt het belangrijk dat kinderen spelenderwijs de natuur ontdekken, zich kunnen verwonderen en kunnen leren hoe zij er zelf goed voor kunnen zorgen. Hun activiteiten zijn vooral gericht op de kinderopvang. 

De tweede in Noord-Holland
SKRS is de eerste kinderopvangorganisatie in kop van Noord-Holland die in het bezit is van het Keurmerk Groene Kinderopvang. In de provincie Noord-Holland ging alleen een organisatie in Amsterdam SKRS voor. Voor meer informatie over het kwaliteitsmerk, kijk opwww.groencement.nl (http://www.groencement.nl).