Hoera, ’t Schommeltje en ’t Vliegertje in bezit van Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang!

Met trots mogen we verkondigen dat we sinds 15 april in het bezit zijn van het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang! Onze kinderdagverblijven ’t Schommeltje en ’t Vliegertje zijn de enige kinderdagverblijven in de kop van Noord-Holland met dit kwaliteitsmerk.

Het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang is in het leven geroepen door Stichting Groen Cement. Deze stichting wil bijdragen aan het grootbrengen van een generatie kinderen die de kans krijgt om liefde voor de natuur te ontwikkelen. Natuurbeleving en buiten spelen zijn belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Spelenderwijs leren kinderen ontdekken hoe zij zélf goed voor de natuur kunnen zorgen. Als vanzelfsprekend zullen ze dat overdragen aan volgende generaties.

Het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang benadrukt dat SKRS het contact met de natuur belangrijk vindt. Het kwaliteitsmerk geeft aan dat SKRS voldoet aan de kenmerken van groene kinderopvang.

Kenmerken groene kinderopvang
1. Natuur is verankerd in het pedagogisch beleidsplan;
2. De buitenruimte van de locatie;
3. Zaaien en oogsten;
4. Samenwerking met externen uit de NME-sector (natuur- en milieueducatie);
5. Groen Cement-metselaars in huis.

Kenmerk 1: Natuur is verankerd in het pedagogisch beleidsplan
Het natuurlijk buiten spelen is bij SKRS verankerd in het pedagogisch beleid en de werkinstructie ‘Natuurlijk buiten spelen’. Deze documenten dienen als richtlijn voor de pedagogisch medewerkers op alle kinderdagverblijven van SKRS.

In deze documenten valt te lezen waarom buiten spelen in de natuur en natuur(beleving) belangrijk zijn binnen het kinderdagverblijf en dat ieder kind elke dag gemiddeld zestig minuten buiten is, ongeacht het weer. Ook staat aangegeven hoe buiten spelen en natuur praktisch vorm krijgen binnen de opvang. 

> Lees de samenvatting van het pedagogisch beleid (http://www.skrs.nl/pg-165-7-32120/pagina/over_het_kinderdagverblijf_-_pedagogisch_beleid.html).

Kenmerk 2: De buitenruimte van de locatie
De buitenruimtes van ’t Vliegertje en ’t Schommeltje voldoen aan de Wet kinderopvang en de Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen. Daarnaast voldoet elke buitenruimte aan minimaal acht van de onderstaande negen kenmerken.

De buitenruimte van de locatie:
- is geschikt voor kinderen om in te ontdekken (alle zintuigen worden bediend);
- geeft kinderen de ruimte (fysiek);
- geeft kinderen de gelegenheid om hun eigen fantasie in te zetten;
- geeft kinderen ruimte om te klimmen, te klauteren en op verschillende ondergronden (inclusief oneffen ondergronden) te spelen;
- biedt kinderen de kans om zich te verstoppen;
- heeft grond/zand en/of water om mee te spelen;
- wordt met regelmaat voorzien van losse natuurlijke materialen;
- verandert met de seizoenen;
- biedt ruimte aan vogels, insecten en kleine zoogdieren.

Kenmerk 3: Zaaien en oogsten
Op zowel ’t Vliegertje als ’t Schommeltje is duidelijk te zien dat zaaien en oogsten onderdeel zijn van het aanbod. Zo beschikken beide locaties over een moestuin en doen kinderen gedurende drie seizoenen activiteiten met zaaien, oogsten en eten. De nadruk hierbij ligt op het ontdekken, plezier hebben en doen, niet specifiek op kennisoverdracht.

Kenmerk 4: Samenwerking met externen uit de NME-sector (natuur- en milieueducatie)
SKRS werkt samen met natuur- en milieuorganisaties in de buurt, zodat waardevolle kennis gedeeld kan worden. Zo hebben SKRS en kinderboerderij KiBo een intentieverklaring getekend voor samenwerking.

Kenmerk 5: Groen Cement-metselaars in huis
Op ’t Vliegertje zijn onze medewerkers Menny en Evelien de Groen Cement-metselaars; op ‘t Schommeltje zijn dit Ank en Evelien. Zij krijgen de ruimte om binnen SKRS zaken omtrent natuur en buiten spelen vorm te geven en te coördineren. Ook informeren, enthousiasmeren en trainen zij hun collega’s minimaal eenmaal per jaar en informeren ze alle ouders over het belang van buiten spelen en natuur(beleving). Daarnaast organiseren en onderhouden de Groen Cement-metselaars het contact met externe NME-organisaties, organiseren zij het onderhoud van de buitenruimte en zorgen zij ervoor dat er losse natuurlijke materialen voor de kinderen zijn om mee te spelen. Ook is het hun taak om met enige regelmaat te controleren of aan alle kenmerken van het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang wordt voldaan.

De inspectie
Dinsdag 15 april bracht Stichting Groen Cement een bezoek aan ’t Schommeltje en ’t Vliegertje. De inspecteurs waren erg enthousiast over de buitenruimtes en de heerlijk groen gelegen locaties. We kregen diezelfde dag nog het Kwaliteitsmerk en het bordje voor bij de deur uitgereikt! Ook kregen we op ’t Schommeltje een mooie perenboom cadeau en op ’t Vliegertje een appelboom. Daarnaast ontvingen beide locaties een mooi boek over de moestuin. Het bezoek was dus goed geslaagd!

SKRS is trots op het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang, maar bovenal zijn we blij dat we de kinderen groene kinderopvang kunnen bieden omdat dat bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling. Het kind voorop!

Voor meer informatie zie www.groencement.nl (http://www.groencement.nl).


’t Vliegertje is in het bezit van het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang! ’t Vliegertje is in het bezit van het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang!
Ook op ’t Schommeltje zijn we blij met het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang! Ook op ’t Schommeltje zijn we blij met het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang!
SKRS is in het bezit van het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang! SKRS is in het bezit van het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang!